T +31 (0)20 4538402 CONTACT OVER ONS KANDIDATEN ZOEKEN LOGIN HOME

 beschikbaar?



Project Manager

Project Manager

Werkervaring interimmanager

Rubicon B.V. december 2007 - heden
Werkzaam binnen de afdeling Management & Consulting in de functie van Project Manager. Actief als Project Manager voor infrastructurele- en applicatie ontwikkel projecten en in de rol van Bid Manager.

Getronics PinkRoccade mei 2007 – november 2007
Werkzaam binnen de afdeling Business Unit Management Services in de functie van Project Manager. Een project van het type applicatie ontwikkeling geleid.

Consultancy B.V. februari 1999 – april 2007
Als Directeur Grootaandeelhouder hoofdzakelijk actief als Project Manager voor uiteenlopende – voornamelijk - infrastructurele projecten in Nederland en buiten Nederland. Grote diversiteit aan projecten geleid zoals verhuizing van data centers, outsourcing van een rekencentrum, migratie operating systemen, vervanging hardware apparatuur etc. In 2001 genomineerd voor een Award voor het succesvol afronden van het Vit@al programma wat uit een viertal projecten bestond.

COMPAREX oktober 1987 – januari 1999
Begonnen als System Engineer met verantwoording voor pre- en after sales bij klanten en verantwoordelijk voor Performance Management & Capacity Planning. Diverse services ontwikkeld. Een reeks van seminars georganiseerd en was een enkele keer spreker bij een seminar. Vanaf omstreeks 1995 groei doorgemaakt van System Engineer naar Project Manager.

Holland Computing november 1985 – september 1987
In de functie van systeemprogrammeur o.a. database administrator bij het CBT in Breda.

ABN AMRO bank juni 1984 – oktober 1985
Werkzaam als datacommunicatiespecialist in een SNA omgeving. Tevens verantwoordelijk voor TPNS.

NUON november 1981 – mei 1984
In de functie van systeemprogrammeur verantwoordelijk voor de installatie en maintenance van software programma producten op IBM mainframe systemen.

Academisch Ziekenhuis Leiden september 1979 - oktober 1981
Werkzaam als ontwikkelaar/analist voor de Trombosedienst afdeling.






Opleidingen
Prince2 Foundation gecertificeerd
Microsoft Office Project 2007 gecertificeerd
Hoger Informatica Onderwijs (HIO) te Enschede
HAVO te Apeldoorn

Cursussen/Trainingen

Presentatietechnieken
Projectmanagement
Effectief vergaderen
Business maken in een account omgeving

Talen

Nederlands : Goed in woord en schrift (moedertaal)
Engels : Goed in woord en schrift
Duits : Goed in woord en schrift
Frans : Basis kennis



Professionele ervaring

Rubicon B.V. December 2007 – heden
Functie Project Manager

Externe opdracht bij Ecabo: vanaf november 2008 t/m maart 2009
Opdracht: Realisatie PPM v2
Rol: Project Manager
Bij Ecabo wordt op basis van .Net technologie een systeem gebouwd, waarmee praktijkopleiders de resultaten van de leerlingen in kunnen vastleggen en raadplegen. Dat vindt plaats door middel van een aantal iteraties. Een eerste review heeft al plaatsgevonden, wat tot meerwerk (RFC) heeft geleid. Voor het management van Ecabo zal een presentatie georganiseerd worden en voor medewerkers van Ecabo een training.
Producten: Prince2, Project 2007, C#, Asp.Net, .Net, SQL2005, planning, kostenbewaking, RFC, etc.
Resultaat: project is nog lopend.


Interne opdracht voor Ziggo: vanaf december 2008 t/m januari 2009
Opdracht: Ziggo Dynamics offerte
Rol: Bid Manager
Ziggo had besloten om de bestaande CRM- en factureringsapplicaties te gaan vervangen. Daarvoor heeft Rubicon in eerdere instantie een definitie studie uitgevoerd en op basis van de opgeleverde definitie studie heeft Ziggo een short list van twee bedrijven gemaakt die uitgenodigd werden om een offerte voor realisering en implementatie van de te vervangen CRM- en factureringsapplicaties te maken. Rubicon behoorde tot één van die twee bedrijven die werden uitgenodigd een offerte uit te brengen. Zoals te doen gebruikelijk moet een offerte dan binnen een beperkt aantal dagen bij klant Ziggo liggen.
In de rol van Bid Manager was ik actief om het hele proces te managen om tot een offerte te komen. Dat is geschied in nauwe samenwerking met Business Consultants en Account Manager.
Producten: Prince2 en project organisatie.
Resultaat: de offerte is op het afgesproken tijdstip aan Ziggo overhandigd.



Externe opdracht bij TUI NL/KRAS: vanaf februari 2008 – oktober 2008
Opdracht: Migratie en integratie van twee IT rekencentra
Rol: Programma Manager
In de rol van Programma Manager verantwoordelijk voor de coördinatie en management van een grootschalig project, waarbij de KRAS organisatie op termijn (2010) afscheid moet nemen van haar eigen IT rekencentrum en gaan aansluiten bij het rekencentrum van TUI NL. Voorwaarde was, dat de IT systemen van TUI NL aangepast zouden worden aan de wensen van KRAS. Één van de argumenten om over enkele jaren afscheid te gaan nemen van het IT platform van KRAS was, dat het IT platform van TUI NL aanmerkelijk moderner qua technologie is. Voorwaarde was, dat de KRAS organisatie alle functionaliteiten zal behouden.
Teneinde de KRAS organisatie ordelijk en beheersbaar over te laten gaan naar het nieuwe IT rekencentrum van TUI NL, is het totale speelveld verdeeld in een drietal deelgebieden, te weten: deelgebied Business Intelligence (BI) en deelgebieden Product en Distributie. Onder mijn leiding werd een projectmanagement organisatie opgezet, de Business Case opgesteld, rollen en verantwoordelijkheden gespecificeerd, een tijdsplanning samengesteld en een Kickoff geörganiseerd, waar leden van de Raad van Bestuur van TUI NL en de Directie van KRAS bij aanwezig waren. Op 3 april 2008 vond de Kickoff plaats gevonden, waarbij alle plannen door Wim aan de Raad van Bestuur van TUI NL, Directie van KRAS en alle belangrijke key-spelers van TUI NL en KRAS werden gepresenteerd. Na de Kickoff had ik de leiding over een tweetal groepen medewerkers uit de business van zowel KRAS als TUI NL: een groep voor deelgebied Product en een groep voor deelgebied Distributie. De Product groep bestond uit ca. 35 personen en de Distributie groep uit ca. 20 personen. Beide groepen bestonden uit medewerkers van zowel TUI NL als KRAS.
Voor zowel de deelgebieden Product en Distributie is het proces ingang gezet om alle bedrijfskritische business functionaliteiten van de huidige systemen van KRAS in kaart te brengen en parallel daaraan ook de bedrijfskritische business functionaliteiten van de TUI NL systemen in kaart te brengen. Vervolgens moesten op basis van die twee lijsten tal van Gap analyses worden uitgevoerd. Daarna werden alle resultaten van de Gap analyses per deelgebied verzameld en in nauw overleg met de IT specialisten en key-spelers de diverse projecten gedefinieerd. Aan de hand van de resultaten van de Gap analyses kon eenvoudig worden vastgesteld of en zo ja wat in de IT systemen van TUI NL moet worden bijgebouwd c.q. aangepast ten faveure van KRAS. Nadat de projecten werden bemand kon een start worden gemaakt met de realisering van de projecten.
Bij TUI NL wordt de project management methode Prince2 gehanteerd, waarbij uit wordt gegaan van het best practices principe.
Ten behoeve van het creëren van het draagvlak is regelmatig informatie over de voortgang verstrekt aan de steakholders en heeft Wim een Communicatieplan opgesteld.
Producten: Prince2, MSP Programmamanagement, .Net, BI, Datwarehouse, Progress, Cognos, Business Case, PID, projektmanagement organisatie, beschrijven van de rollen, taken en verantwoordelijkheden, Project 2007, planning, kosten bewaking.
Resultaat: boven verwachting en voor 80% binnen de gestelde deadlines.




Getronics PinkRoccade Mei 2007 – november 2007
Functie Project Manager

Externe opdracht(en) bij NedTrain (Utrecht): vanaf juni 2007 t/m juli 2007
Opdracht: ProVITS applicatie ontwikkeling
Rol: Project Manager
Voor de duur van enkele maanden heeft Wim de collega Project Manager vervangen. Een groep ter grootte van een 10-tal ontwikkelaars, testers en architecten aangestuurd.
ProVITS is een applicatie in ontwikkeling met als doel een ondersteunende rol te vervullen voor de Procesbegeleiders bij het rangeren, onderhoud en reparatie van het materieel (treinstellen). Per locatie is één Procesbegeleider, die de taken coördineert met behulp van handheld PDA’s. Geslaagde pilot georganiseerd, waarna spoedig de acceptatie en uiteindelijk de invoering van ProVITS zal volgen.
Producten: Prince2, PID, status meetings, Enterprise Service Bus (ESB), PPA planning systeem en PMO handheld terminals.
Resultaat: project op schema gehouden.


Consultancy B.V. Februari 1999 – april 2007
Functie Project Manager

Externe opdrachten namens EMC voor klant de Gemeente Apeldoorn: vanaf februari 2007 t/m april 2007
Opdracht: Vervanging EMC disk systeem
Rol: Project Manager
De Gemeente Apeldoorn had jarenlang de beschikking over een EMC SAN disk systeem van het type DMX800. Dit type disks diende te worden vervangen door een ander SAN disk systeem van EMC, te weten de CX3-40. Daarnaast is een training voor het EMC programma product Navisphere georganiseerd, waarmee disk management van de CX3-40 met behulp van een web browser kan worden uitgevoerd. Het hele project team bestond uit een 8-tal specialisten en beheerders en het hele project kende een doorlooptijd van 3 maanden.
Producten: Prince2, SOW, status meetings, EMC SAN disk systemen DMX800 und CX3-40 en EMC Navisphere.
Resultaat: op tijd en binnen het budget het beoogde resultaat bereikt.



Externe opdracht names EMC bij de Getronics PinkRoccade in Apeldoorn: vanaf januari 2007 t/m april 2007
Opdracht: Verhuizing data centers
Rol: Project Manager
Getronics PinkRoccade had de wens om twee data centers in België te verhuizen naar twee (bestaande) data centers in Nederland. Huisleverancier van storage systemen is EMC en uit dien hoofde is EMC gevraagd mee te helpen om deze exercitie tot een goed einde te brengen. In grote lijnen fungeerde ik eigenlijk meer in de rol van Programmamanager, die een aantal interne- en externe Projectleiders aanstuurde. Getronics PinkRoccade had tevoren al besloten de voorgenomen verhuizing in twee stappen uit te voeren: eerst de ene data center van België naar Nederland en enkele weken daarna de verhuizing van het tweede en laatste data center van België naar Nederland. Omdat ook in de tussenliggende korte periode van enkele weken – tussen de verhuizing van het eerste data center en de verhuizing van de tweede data center – de noodzaak bestond om data te blijven synchroniseren (repliceren), moest (ook daarvoor) een goede oplossing aangedragen worden. De tijdelijke oplossing voor een andere manier van synchronisatie (replicatie) en de planning van de verhuizing is in dit “Plan & Design” project opgepakt, uitgevoerd en in een plan van aanpak opgenomen. Het hele project team bestond uit circa 40 personen, die in groepen werden aangestuurd. Dit project duurde ruim 3 maanden. Parallel daaraan had ik de leiding en coördinatie over het fysieke transport van beide data centers van België naar Nederland. Daar kwamen aspecten als contacten met transport ondernemers, capaciteit lift(en), tijdelijke extra spare-parts voor hardware onderdelen, verzekeringsissues etc. aan de orde. Hierbij waren totaal circa 40 personen bij betrokken.
Producten: Prince2, MS Project, SOW, status meetings, SRDF replicatie (EMC), EMC apparatuur, plan van aanpak, planning, budget, monitoren kosten etc..
Resultaat: tijdig en binnen het beschikbare budget het beoogde resultaat opgeleverd.


Interne opdracht: vanaf augustus 2006 t/m november 2007
Opdracht: Acquisitie nieuwe projecten
Rol: Account Manager
Voor een leverancier van hardware in Denemarken – tevens business partner – bezig geweest met de acquisitie van grootschalige, langdurige projecten in het Midden Oosten.



Externe opdracht bij AtosOrigin: vanaf februari 2006 t/m juni 2006
Opdracht: Vervanging operating systeem
Rol: Project Manager
Bij AtosOrigin is een afdeling, die zich bezighoudt met de outsourcing van IBM mainframe systemen van externe klanten zoals UVIT en Avero (België). De opdracht was tweeledig: enerzijds het vervangen van het operating systeem (VSE/ESA) op alle mainframe systemen van alle externe klanten naar het op dat moment hoogste level van VSE/ESA en anderzijds de invoering van een nieuwe structuur, waardoor de maintenance op het operating systeem naderhand aanmerkelijk eenvoudiger wordt. Het project had een duur van 5 maanden en het project team bestond uit 5 personen. De Programma Manager kreeg van mij de opdracht om bijtijds de betrokken afdelingen te betrekken bij het acceptatie proces. Daarbij kregen de betrokken personen de opdracht om op te schrijven welke functionaliteiten (zoals transacties, procedures, processen etc.) voor hun eigen dagelijkse werkzaamheden noodzakelijk zijn, die dan in het migratieweekend moesten worden getest. Kort voor het migratieweekend werd een mini-migratie uitgevoerd, waarbij een eerste check door de systeem specialisten kon worden uitgevoerd om na te gaan of bijvoorbeeld alle data bereikbaar is, alle systemen en subsystemen konden worden opgestart etc. Zodat in ieder geval die aspecten geen belemmering zouden opleveren in het migratieweekend. Voor het geval dat in het migratieweekend besloten zou worden om het nieuwe systeem te gaan implementeren en – ondanks alle zorgvuldigheid bij de migratie – op de eerste werkdag een onwerkbare situatie zou ontstaan, werd vooraf een fallback plan opgesteld waarmee dan snel op de oude situatie kon worden teruggevallen.
Producten: Prince2, MS Project, status meetings, IBM en non-IBM mainframe hardware, IBM operating systeem, IBM- en non-IBM software programmaproducten, plan van aanpak, planning, fallback plan, budget, monitoren kosten etc.
Resultaat: op tijd de gewenste resultaten opgeleverd.




Externe opdracht bij EuroNederland: vanaf januari 2005 t/m juni 2005
Opdracht: Migratie operating systeem
Rol: Project Manager en Migratie Manager
Voor de duur van 5 maanden leiding gegeven aan een team van systeembeheerders, operators, database administrators en medewerkers van de netwerk afdeling (totale project team: ca. 15 personen) met als doel om het bestaande operating systeem (VM/ESA) te vervangen door een hogere versie (z/VM). Nadat eerst het plan van aanpak was opgesteld, hebben we vervolgens de bestaande mainframe omgeving zodanig geschikt gemaakt, dat het nieuwe operating systeem in een gescheiden (en geïsoleerde) omgeving geïnstalleerd kon worden. Het aanwezige IBM mainframe werd daarvoor voorzien van een extra logical partition (Lpar). Parallel aan de installatie van het nieuwe operating systeem werd m.b.v. een questionnaire een inventarisatie gemaakt van de belangrijkste functionaliteiten, waarvan de eindgebruikers van het operating systeem gebruik maakten. Immers, deze functionaliteiten moeten ook met het nieuwe operating systeem volledig beschikbaar zijn. Nadat alle nieuwe software van het operating systeem was geïnstalleerd en geconfigureerd is in een weekend eerst een proef migratie uitgevoerd. Doel was om daarmee de eventuele problemen al te kunnen oplossen. Nadat alle opgetreden fouten waren opgelost kon het weekend van overgang worden ingepland. Tijdens het weekend van overgang waren ook diverse medewerkers van verschillende afdelingen betrokken, om zo het juiste functioneren van de benodigde functionaliteiten vast te kunnen stellen.
Producten: Prince2, MS Project, IBM operating systeem, IBM en non-IBM mainframe hardware en software, plan van aanpak, planning, budget, monitoren kosten, status meetings, fallback plan etc..
Resultaat: Alle op te leveren deliverables zijn op tijd en binnen het budget opgeleverd.


Externe opdracht bij Triaton (Krefeld in Duitsland): vanaf september 2004 t/m juli 2005
Opdracht: Service verlenen
Rol: Service Manager
Triaton is een Duitse onderneming met outsourcing als een van haar hoofdtaken. Het wereldwijd opererende bandenconcern Continental had een “Franse systeem” in gebruik, waarbij de meeste eindgebruikers zich in Frankrijk bevinden. Het betreft een VM/VSE systeem, dat kort daarvoor van het rekencentrum van IBM in Salzgitter (Duitsland) naar Triaton in Krefeld (Duitsland) was getransfereerd. In dit project ging het erom, om de servicegraad naar de eindgebruikers van het Franse systeem op een zo hoog mogelijk peil te houden. Beschikbaarheid en monitoren van responsetijden hadden daarbij de hoogste prioriteit. Dat geschiedde middels reguliere verslaglegging van beschikbaarheidgegevens, informatie over de bezetting van de DASD apparatuur, de in het IBM mainframe gerapporteerde responsetijden etc. Tevens was er dagelijks in de ochtenduren een bijeenkomst waarbij alle opgetreden fouten werden besproken en nadien aan de desbetreffende medewerker doorgespeeld. Bij uitoefening van de rol werd gebruik gemaakt van ITIL principes. De totaal aan te sturen groep bestond uit 25 personen, variërend van operators tot system engineers. Het project duurde een (1) jaar.
Producten: Itil, IBM en non-IBM mainframe hardware en software, Service Level Agreements (SLA’s).
Resulaat: Op termijn steeds minder storingen en aan alle verplichtingen kon worden voldaan.

Extern project bij Triaton (Krefeld in Duitsland): vanaf mei 2004 t/m augustus 2004
Opdracht: Transfer van een rekencentrum
Rol: Project Manager
Triaton is een Duitse onderneming met outsourcing als een van haar hoofdtaken. Het wereldwijd opererende bandenconcern Continental had wereldwijd een drietal systemen in gebruik, te weten een Amerikaans systeem, een Europees systeem en een Frans systeem. De eerste twee systemen waren z/OS systemen, terwijl het laatste systeem (het zogenaamde “Franse systeem”) een VM/VSE systeem is. De opdracht was om het operating systeem tezamen met alle applicaties en data van het Franse systeem te transfereren van het rekencentrum van IBM in Salzgitter (Duitsland) naar het rekencentrum van Triaton in Krefeld (Duitsland). Het project team bestond uit een 20-tal personen, variërend van system engineers tot operators, medewerkers van de netwerk afdeling, database administrators en werkvoorbereiders. Voordat aan deze exercitie kon worden begonnen was het rekencentrum van Triaton in Krefeld (Duitsland) in gereedheid gebracht om dit project tot een goed einde te maken. Dat wil zeggen: een eigen logical partition (Lpar) op het IBM mainframe, voldoende cartridge units, print capaciteit en ruim voldoende DASD opslag capaciteit. Daarnaast moesten een aantal medewerkers van Triaton worden opgeleid, die weliswaar nog kennis van VM/VSE hadden maar die kennis was verouderd. Ik heb voor deze medewerkers middels een soort training on the job cursus verzorgd. Het project duurde 4 maanden.
Ik heb een plan van aanpak geschreven waarin beschreven werd hoe de transitie succesvol zal gaan verlopen. Daarna een planning opgesteld, een projectteam samengesteld en een budget aangevraagd. In eerste instantie werd het getransfereerde systeem zonder betrokkenheid van eindgebruikers getest. Pas nadat alles foutvrij was, werd een migratieweekend ingepland waar dan ook de eindgebruikers bij betrokken werden.
Producten: Prince2, Itil, status meetings, plan van aanpak, planning, budget, IBM en non-IBM mainframe hardware en software.
Resultaat: tijdig het beoogde resultaat opgeleverd.

Externe opdracht bij Informatica J.Van Breda & Co (Antwerpen in België): vanaf november 2002 t/m januari 2003
Opdracht: Samenstellen en geven van een training
Rol: Trainer
Mijn eigen onderneming heeft een catalogus, waarin allerlei opleidingen worden aangeboden. Eén van die opleidingen is de cursus “z/VM for system programmers”. Het Belgische bank- en verzekeringsbedrijf Informatica J.Van Breda & Co wilde graag deze opleiding voor haar vijf (5) systeembeheerders. Deze opleiding helemaal samengesteld en gepresenteerd. Inclusief voorbereidingen duurde dit project vier (4) maanden.
Producten: IBM en non-IBM mainframe hardware en software.
Resultaat: alle deelnemers waren bijzonder positief over de training.


Externe opdracht bij UVIT: vanaf juli 2002 t/m november 2002
Opdracht: Migratie operating systeem
Rol: Project Manager
Onder mijn verantwoordelijkheid moest mijn project team – bestaande uit system engineers (5), database administrators (4), werkvoorbereiders (4), operators (8) en medewerkers van de netwerk afdeling (6) en een groot aantal applicatie ontwikkelaars - het bestaande operating systeem (VSE/ESA) naar een hoger level brengen (z/VSE). Impliciet moesten daarbij ook het database management systeem (DB/2) en compilers als Cobol worden aangepast. Het project kende een duur van 7 maanden. De leden van het projectteam installeerden alle nieuwe software: het operating systeem, de sub-systemen en de software pakketten. Er waren een drietal productie omgevingen en iedere productie omgeving had een eigen acceptatie- en ontwikkel omgeving. Een dergelijke structuur leidde ertoe dat maintenance onnodig vaak uitgevoerd moest worden, omdat dat op alle individuele omgevingen aangebracht moest worden. Parallel aan de migratie opdracht is een structuur ontworpen waarbij slechts eenmaal op een bepaalde omgeving de maintenance hoefde te worden aangebracht en die update vervolgens met behulp van eenvoudige geautomatiseerde procedures naar de andere omgevingen overgezet konden worden. Onder supervisie van de Stuurgroep heb ik dit project succesvol uitgevoerd. Het door het projectteam opgestelde acceptatieplan had bijzondere aandacht, omdat daarmee met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kon worden gegarandeerd dat de migratie zonder enige problemen kon worden uitgevoerd. De factor toeval werd daarmee praktisch uitgesloten. In het acceptatieplan werd vastgelegd: welke toepassingen, procedures, transacties, applicaties etc. bedrijfskritisch zijn, er werd een extra weekend ingepland waarbij (eerst) intern de migratie werd getest, zodat de eerste kinderziektes konden worden gerepareerd. Via een intern intranet systeem kon ik als Project Manager regelmatig de organisatie laten weten waar we als projectteam mee bezig waren, wat de doelstellingen waren en wat de status van het project op dat moment was. Op deze wijze konden alle medewerkers het verloop op zekere afstand volgen.
Producten: Niku, Prince2, Itil, plan van aanpak, PID, planning, budget, monitoren budget, communicatieplan, acceptatieplan, status meetings, highlevel report, fallback plan, IBM operating systeem, IBM en non-IBM mainframe hardware en software.
Resultaat: het project is tijdig en binnen het budget opgeleverd.


Externe opdracht bij Getronics PinkRoccade vanaf juni 2002 t/m augustus 2002
Opdracht: Migratie operating systeem
Rol: Project Manager
Mijn project team moest een operating systeem (VM/ESA) – inclusief alle bijbehorende componenten – vervangen door een operating systeem van hetzelfde type, maar dan van een hoger level (z/VM). Het projectteam bestond uit systeembeheerders, operators, database administrators en medewerkers van de netwerk afdeling, totaal 12 personen. Onder mijn leiding en aansturing werd het nieuwe operating systeem geïnstalleerd, gemigreerd en geïmplementeerd. Omdat nauwelijks toepassingen dan wel applicaties rechtstreeks in VM/ESA aanwezig waren waarvan eindgebruikers gebruik maakten, was een uitgebreid acceptatieplan niet wenselijk. Wel een acceptatieplan, waarmee op een zorgvuldige wijze de migratie kon worden uitgevoerd. Omdat de eindgebruikers vrijwel uitsluitend van onderliggende systemen (zoals z/OS) gebruik maakten, waren ook diverse eindgebruikers van verschillende afdelingen bij de uiteindelijke migratie betrokken.
Producten: plan van aanpak, status meetings, acceptatieplan, fallback plan, IBM operating systeem, IBM- en non-IBM software programma producten en IBM en non-IBM mainframe hardware.
Resultaat: alle gewenste resultaten zijn op tijd en binnen het budget opgeleverd.


Externe opdracht bij UVIT: vanaf maart 2001 t/m december 2001
Opdracht: Viertal migratie voor het Vit@al programma
Rol: Project Manager
Het Vit@al programma bestond uit een viertal projecten die parallel moesten worden uitgevoerd en door mij aangestuurd en gemanaged. Dat waren de volgende vier deelprojecten:
• Het vervangen van het mainframe door een nieuw type mainframe;
• Het vervangen van het operating systeem VM/ESA door het op dat moment hoogst beschikbare level van VM;
• Het vervangen van het operating systeem VSE/ESA door het op dat moment hoogst beschikbare level van VSE;
• Het vervangen van het database management systeem SQL/DS door het op dat moment hoogst beschikbare level van DB/2 (zowel in VM als in VSE).
Achterliggende gedachte van het Vit@al programma – en daarmee ook van deze vier projecten – was, een compleet mainframe omgeving te creëren opdat UVIT voor de komende twee tot drie jaar zal beschikken over een volledig gesupporterd mainframe omgeving. Met een projectteam bestaande uit systeemprogrammeurs (5), databasemanagement administrators (4), operators (8), medewerkers van de netwerk afdeling (6), werkvoorbereiders (4) en software ontwikkelaars was het mijn verantwoordelijkheid de vier projecten te managen. Het volledige programma duurde 10 maanden. Leden van de projectteams installeerden en configureerden de nieuwe software: het operating systeem, de sub-systemen en de programma producten. Om te beginnen werd voor ieder project de volgende documenten opgesteld: een plan van aanpak, het Project Initiation Document (PID), het budget, medewerkers werden aan activiteiten gekoppeld en een planning werd opgesteld. Pas nadat de Stuurgroep deze documenten geaccepteerd en goedgekeurd had, hadden wij toestemming met de projecten te starten.
Mijn opdracht was van ieder project o.a.: de kosten te monitoren, planning controleren en daar waar nodig bijsturen, bij eventuele problemen contact op te nemen met de resource manager, status meetings te houden, verantwoording af te leggen aan de Stuurgroep, voortgang te bespreken met de Programma Manager etc. Met behulp van een communicatieplan werden alle belangrijke medewerkers van de organisatie met een bepaalde frequentie continue over de laatste stand van zaken van de projecten geïnformeerd. Daarnaast had ik de gelegenheid om steeds op het Intranet systeem informatie over de vier projecten te vermelden. In overleg met het projectteam is een acceptatieplan samengesteld en dit acceptatieplan was de sleutel voor het succes, waarmee uiteindelijk alle vier migraties zonder enige problemen werden uitgevoerd. De factoren geluk en toeval konden zo worden uitgesloten. In het acceptatieplan was een questionnaire opgenomen waarin ruim voor het migratieweekend door de medewerkers uit de organisatie beschreven moesten worden: welke procedures, toepassingen, procedures, transacties, batch programma’s etc. voor henzelf tijdens de uitoefening van de eigen werkzaamheden belangrijk en onmisbaar zijn. Een representatief gedeelte van de organisatie moest aan de acceptatie van de vier projecten deelnemen. Ook werd nog voor het migratieweekend nog een extra weekend ingelast, waarbij de leden van het


projectteam de gelegenheid hadden om de eerste systeemtests etc. uit te voeren.
Voor ieder project was het zodanig ingeregeld, dat wanneer tijdens een migratieweekend werd besloten dat zou worden overgegaan tot implementatie van het project, dat dan op de eerste werkdag alle specialisten op een centrale plek in de organisatie aanwezig waren om in voorkomende gevallen problemen snel uit de weg te ruimen. Mocht onverhoopt na de ingebruikname dermate veel problemen met het nieuwe systeem opdoen, moest zo snel mogelijk kunnen worden teruggegaan naar de oude situatie. Voor dat soort situaties is voor elk project een fallback plan opgesteld.
Volgens de Stuurgroep werd het succes van het Vit@al programma mede veroorzaakt door de wijze van aansturen en managen door Wim. Al met al reden genoeg voor het management van UVIT om dit project te nomineren voor een Award.
Producten: Prince2, Niku, plan van aanpak, PID, planning, budget, monitoren kosten, communicatie plan, acceptatieplan, questionnaire, status meetings, highlevel report, fallback plan, IBM operating systeem, IBM- en non-IBM software programma producten en IBM mainframe hardware.
Resultaat: Alle vier projecten werden met succes en op tijd afgerond.



COMPAREX Oktober 1987 – januari 1999
Functie System Engineer / Project Manager
COMPAREX is van oudsher een Plug Compatible Manufacturer (PCM) leverancier van Hitachi apparatuur, welke 100% aansluitbaar is op IBM mainframe systemen. Begonnen als System Engineer en als zodanig verantwoordelijk voor de pre- en after-sales activiteiten bij een reeks van VM en VSE klanten. Talloze keren betrokken geweest bij installatie en upgrade van mainframes, DASD sub-systemen etc. In deze rol initiatief getoond middels het creëren van een tweetal diensten, te weten:
• Vanaf de begin jaren 90 een migratie service (AMONRE) voor de overgang van S/370 systemen naar systemen met ESA architectuur;
• Een Performance Management & Capacity Planning service om ofwel systemen te tunen ofwel de capaciteit van de systemen inzichtelijk te maken.
Begin jaren negentig stelde ik vast, dat er nauwelijks of geen platform meer bestond, waarbij VM/VSE specialisten elkaars ervaringen konden uitwisselen. Ook tijdens de contacten met klanten werd deze lacune steeds weer bevestigd. Daar heb ik op geanticipeerd door het organiseren van seminars, waarbij zowel klanten, leveranciers als industry-goeroes (wereldwijd) een bijdrage konden leveren. Ook ik heb bij het eerste seminar een presentatie gegeven.
Sinds medio 90’er jaren heb ik de groei doorgemaakt naar projectmanagement en in de rol van Project Manager diverse projecten geleid.




Holland Computing November 1985 – september 1987
Functie Systeemprogrammeur
In de functie van systeemprogrammeur o.a. database administrator in een z/OS omgeving bij het CBT in Breda.


ABN AMRO bank Juni 1984 – oktober 1985
Functie Datacommunicatiespecialist
Werkzaam als datacommunicatiespecialist in een SNA omgeving. Betrokken geweest bij de ingebruikneming van diverse 37X5 communication controllers. Daarnaast de verantwoording over de toepassing van TPNS, waarmee nog voor installatie van een SNA component kon worden ingeschat, wat de invloed van bijvoorbeeld ingebruikneming van een extra 37X5 in het SNA netwerk zou zijn op de online responsetijden.


NUON November 1981 – mei 1984
Functie Systeemprogrammeur
In de functie van systeemprogrammeur verantwoordelijk voor de installatie en maintenance van software programma producten (VM/VSE) op IBM mainframe systemen.


Academisch Ziekenhuis Leiden September 1979 - oktober 1981
Functie Ontwikkelaar/Analist
Werkzaam als ontwikkelaar/analist voor de afdeling Trombosedienst.


Opleiding interimmanager

HIO.
Prince2.


Talenkennis interimmanager

Nederlands, Duits en Engels.

Overig

In 2001 genomineerd voor een Award.

Karaktereigenschappen: betrouwbaar, afspraak is afspraak, resultaatgericht, sluit de factor toeval uit in projecten, streeft hoogste klanttevredenheid na, team-player en initiatiefrijk. Heeft gevoel voor de cultuur en de problematiek van de organisatie, zowel op het gebied van management en bedrijfspolitiek als op technisch terrein. Beschikt over een succesvolle, bewezen concept waarmee verhuizing-, migratie- en implementatie projecten bijna gegarandeerd zonder problemen in de organisatie zullen landen.
Na succesvolle afronding van de HIO opleiding in 1979 heeft Wim een carrièrepad uitgestippeld voor de eerste 8 tot 10 jaar, waarbij Wim gedurende die periode kennis en ervaring wilde opdoen bij verschillende bedrijven op specifieke IT onderdelen.
Sinds omstreeks 1995 is Wim hoofdzakelijk werkzaam als allround Project Manager en inzetbaar voor alle ICT gerelateerde projecten: van migratie- tot implementatie projecten en van verhuizing van rekencentra (of datacenters) - tot applicatie ontwikkel projecten. Zijn competenties liggen op het gebied van managen van mensen en processen en
oplossingsgericht werken. Wim is de bindende factor tussen opdrachtgever, management,
ICT-specialisten/professionals en leveranciers. Wim is Prince2 Foundation gecertificeerd en heeft ervaring met het leiden van groepen variërend in grootte vanaf 5 tot ca. 35 personen. Daarnaast heeft Wim ervaring in de rol als Bid Manager voor grootschalige tenders. Wim heeft bewezen meerdere projecten met succes tegelijk aan te kunnen sturen. Bij verschillende bedrijven is Wim meerdere keren teruggevraagd voor het leiden van projecten en rapporteerde aan de Programma Manager, de Stuurgroep of aan de Directie.
Bijzonderheid: alle door Wim gemanaged projecten zijn zonder uitzondering op tijd en succesvol opgeleverd. Wim heeft ervaring als opleider/trainer.
Hobby’s zijn: skiën, voetbal en hardlopen.



 beschikbaar?